S

Pääosanäyttelijät


Martti Suosalo - Jean Sibelius
EIlmiömäisenä muuntautujana tunnettu Martti Suosalo on viime vuosina esiintynyt lukuisissa kotimaisissa elokuvissa. Suosalo on tehnyt myös Timo Koivusalon kanssa yhteisiä projekteja aikaisemminkin - Rentun Ruusun sekä Kulkuri ja Joutsen -elokuvan. Suosalo muistetaan myös elokuvista Tango Kabaree (ohj. Pekka Lehto), Klassikko (ohj. Kari Väänänen), Lapin kullan kimallus (ohj. Åke Lindman), Sokkotanssi (ohj. Matti Ijäs), Kivenpyörittäjän kylä (ohj. Markku Pölönen) sekä Talvisota (ohj. Pekka Parikka).

1962 syntynyt Suosalo on esiintynyt myös paljon televisiossa, mm. sarjoissa Kaverille ei jätetä, Seitsemän veljestä, RAID, Team Ahma ja Nyhjää tyhjästä. Tällä hetkellä Suosalo on kiinnityksellä Helsingin Kaupunginteatterissa.

 

Miina Turunen - Aino Sibelius
1973 syntynyt Miina Turunen esittää nuorta Aino Sibeliusta. Miina on valmistunut teatterikorkeakoulusta vuonna 1997 ja hän on luonut uraansa etenkin teatteripuolella. Miina muistetaan mm. Helsingin Kaupunginteatterin näytelmästä Porvari aatelismiehenä, Seinäjoen kaupunginteatterin Don Juanista ja Q-teatterin Korttelin kokoinen nainen -näytelmästä.

Televisiossa Turunen on näytellyt mm. sarjoissa Sydänten akatemia ja Lapinlahden linnut. Viimeisimmäksi Miina Turunen nähtiin vuonna 2002 Tilly Soldanina YLE TV1:n TV-sarjassa Venny. Myös radio on tullut Miinalle tutuksi, hän on tehnyt kuunnelmia Yleisradiolle vuodesta 1997 lähtien.

 

 

Heikki Nousiainen - Vanha Jean Sibelius
Iäkkäämpää Jean Sibeliusta esittävä Heikki Nousiainen on hänkin Timo Koivusalon vanha tuttu - Nousiainen on ollut mukana elokuvissa Pekko ja unissakävelijä sekä Kulkuri ja joutsen. Hyvin toimineen yhteistyön tuloksena Nousiainen päätyi Sibelius-elokuvan nimikkorooliin. Muita Nousiaisen roolitöitä voi nähdä mm. elokuvissa Hurmaava joukkoitsemurha (ohj. Ere Kokkonen) ja Pelon maantiede (ohj. Auli Mantila).

Nousiainen on tehnyt myös vakuuttavan uran teatteripuolella ja hän on ollut kiinnitettynä Suomen Kansallisteatteriin jo vuodesta 1975 lähtien. Sitä ennen Nousiainen on näytellyt kaksi vuotta Tampereella ja neljä vuotta Kotkassa. Televisiossa hänet on nähty mm. sarjoissa Ihmeidentekijät, Parhaat vuodet ja Tuliportaat.

 

Seela Sella - Vanha Aino Sibelius
Monologit ja lausuntaillat ympäri Suomen ovat Seela Sellaa parhaimmillaan. Hän on myös esiintynyt vierailijana Tampereen Komediateatterissa sekä Tampereen Työväen Teatterissa. Poikkeuksellisen pitkän ja värikkään teatteriuran aikana Sella on ehtinyt tehdä hyvin monenlaisia produktioita. Tällä hetkellä hän on kiinnitettynä Kansallisteatterissa, jonne hän palasi virkavapaan jälkeen. Virkavapaan aikana Sella toimi taiteilijaprofessorina.

Televisiossa Sella on viimeaikoina näytellyt mm. Sylvi Kekkosta sarjassa Sylvin kamari. Seela Sella on esiintynyt myös Raamatun runoutta -nimisissä lausuntailloissa ympäri Suomen.

 

 

Vesa Vierikko - Robert Kajanus
Sibelius-elokuvassa Jeanin hyvänä ystävänä, Robert Kajanuksena, nähdään jokaisen suomalaisen tuntema Vesa Vierikko. Näyttelijänuransa aikana Vierikko on ehtinyt olla mukana todella monessa projektissa, mutta elokuvista mainittakoon ainakin Lakeuden Kutsu (ohj. Ilkka Vanne), Klassikko (ohj. Kari Väänänen), Lapin kullan kimallus (ohj. Åke Lindman), Kummeli kultakuume (ohj. Matti Grönberg) ja Vääpeli Körmy -elokuvat (ohj. Ere Kokkonen).

Televisiossa Vierikko on myös tuttu näky. Hän on viihdyttänyt katsojia mm. sarjoissa Kaverille ei jätetä, "Ou Nou", Akkaa päälle, Team Ahma, Seitsemän ja Nyhjää tyhjästä.

 

 

Kunto Ojansivu - Adolf Paul
Jeanin parhaana ystävänä, Adolf Paulina, nähdään Kunto Ojansivu. Ojansivu on näytellyt lukuisissa teatteriproduktioissa mm. Valkeakosken Kaupunginteatterissa, Porin Teatterissa sekä Jyväskylän kaupunginteatterissa. Hän on myös itse ohjannut ja kirjoittanut monia näytelmiä, levyttänyt sekä kuuluu vuonna 1989 perustetun Teatteri Eurooppa Neljän perustajajäseniin.

Televisiosta Ojansivu muistetaan mm. Siperian nero -sarjasta, Tonttu Toljanterista sekä Jarmo Lampelan ohjaamasta sarjasta Loistavat Jerkun pojat. Elokuvista hän on ollut mukana esimerkiksi Timo Koivusalon Rentun Ruusussa.

 

 

Konsta Hannonen - Juhani Aho
29-vuotias Konsta Hannonen esittää Jeanin ja Ainon kanssa kolmiodraamaan ajautunutta Juhani Ahoa. Hannonen on näytellyt mm. Turun ylioppilasteatterissa ja Bunkkeri ry:ssä sekä hän on ollut mukana lukuisissa teatteriproduktioissa Teatteri Pesässä. Hannonen kuuluu veljeskunta Wasara -nimiseen ryhmään, joka on järjestäytymätön ja sitoutumaton eri taiteenalojen osaajien yhteenliittymä. Veljeskunta Wasaran tuore kädenjälki on keväällä 2003 MTV3:lla nähty lasten ja nuorten sarja Aarresaaren sankarit. Sarjassa Konsta näytteli Viktor Matsonin roolin ja lavasti koko produktion.

Hannonen on esiintynyt televisiossa myös mm. Hovimäki ja Mustan kissan kuja -sarjoissa ja toiminut vuodesta 1996 lähtien lavastajana useissa teatteri- ja tv-produktioissa.


 

Kari Hietalahti - Eino Leino
Kari Hietalahti esittää Sibeliuksen taiteilijaystäviin kuuluvaa Eino Leinoa. 1964 syntynyt Hietalahti muistetaan mm. elokuvista Kuutamolla (ohj. Aku Louhimies), Rölli ja metsänhenki (ohj. Olli Saarela), Lomalla (ohj. Aleksi Mäkelä), Häjyt (ohj. Aleksi Mäkelä) ja Kummeli kultakuume (ohj. Matti Grönberg).
Tv-töistä tunnetuimpia ovat sarjat Vintiöt, SunRadio ja Tähtilampun alla.

 

 

 

 

Risto Kaskilahti - Wettenhovi-Aspa
Freelancerina työskentelevä näyttelijä Risto Kaskilahti esittää Jeanin taiteilijaystävää, Wettenhovi-Aspaa. Kaskilahti on ollut mukana monessa teatteriproduktiossa, mm. Ryhmäteatterin, Tampereen Teatterin, Lahden Kaupunginteatterin, Suomen Kansallisteatterin ja Helsingin Kaupunginteatterin tuotannoissa.

Televisiossa Risto Kaskilahti on esiintynyt esimerkiksi sarjoissa Ihmeidentekijät ja Seitsemän. Risto muistetaan Nelosen illoista humoristisena sääpoikana.

 

 

 

Tapani Kalliomäki - Armas Järnefelt
Teatterikorkeakoulusta 1997 valmistunut Tapani Kalliomäki esittää Sibelius-elokuvassa Ainon veljeä, Armas Järnefeltiä. Kalliomäki on tällä hetkellä kiinnitettynä Lahden Kaupunginteatteriin, jossa hänen viimeisimpiä näytelmiään ovat Orvot ja Juokse lempesi edestä. 2002 syksyllä ensi-iltaan saapui Kari Heiskasen ohjaama Seitsemän veljestä, jossa Kalliomäki esitti Aapoa.

Televisiossa Tapani Kalliomäki näytteli Hovimäki-sarjassa Magnus Lindhofin roolin ensimmäisenä tuotantokautena 1999. Keväällä 2003 hänet nähtiin sarjan pääroolissa Felix Lindhofina. Vuonna 2001 Kalliomäki oli mukana TV1:n Sibelius-aiheisessa tv-elokuvassa Puhtaaksikirjoittaja (ohj. Hannu Heikinheimo).

 

 

Jarmo Mäkinen - Akseli Gallen-Kallela
Jarmo Mäkinen tunnetaan monesta suomalaisesta menestyselokuvasta, kuten mm. elokuvista Lapin kullan kimallus (ohj. Åke Lindman), Poika ja Ilves (ohj. Raimo O. Niemi ja Ville Suhonen) sekä Kivenpyörittäjän kylä (ohj. Markku Pölönen). Mäkinen on tehnyt vakuuttavaa työtä myös ulkomailla, Ruotsissa hän on näytellyt seitsemässä elokuvassa ja kolmessa tv-sarjassa. Viimeisimpiä töitä on uusin komisario Martin Beckistä kertova filmi. Myös Hollywood on tullut Mäkiselle tutuksi, vuonna 2001 valmistui elokuva Muinaissoturit (Ancient Warriors).

 

 

 

Christian Sandström - Christian Sibelius
Christian Sandström esittää elokuvassa Jeanin veljeä Christiania. Hänet on aiemmin nähty mm. elokuvassa Kahlekuningas (ohj. Arto Koskinen) ja tv-sarjassa Hotelli Seger. Sandström tekee uraa myös Ruotsissa, sillä Hotelli Seger -sarjan pääosan lisäksi hänet nähtiin pääosassa tänä vuonna ensi-illan saaneessa ruotsalaisessa elokuvassa Salaisuus. Uusin Sandströmin roolityö on luutnantti Lillan Åke Lindmanin 2004 tammikuussa teattereihin saapuvassa elokuvassa Etulinjan edessä, jota kuvataan nyt kesällä. Lisätietoja Christian Sandströmin aiemmista ja tulevista töistä voi lukea osoitteesta www.chris-sandstrom.com.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
S
   

ARTISTA FILMI OY

Tel. +358 2 647 7441
Fax. +358 2-6477551

www.artistafilmi.fi
artista@artistafilmi.fi

PL 69, 28401 Ulvila
FINLANDWeb design, Marko Järvenpää
HVS